فاز۲ طرح ۵۵۰ هزار هکتاری ایلام و خوزستان نیازمند منابع ویژه
معاون وزیر جهاد کشاورزی بیان کرد که فاز دوم طرح 550 هزار هکتاری استانهای ایلام و خوزستان نیازمند منابع مالی کلانی است که تاکنون تأمین نشدهاند. وی افزود که مطالعات این طرح در حال انجام است و برای اجرایی شدن آن به سرمایهگذاری داخلی و خارجی یا برداشت از صندوق توسعه ملی نیاز است. در این راستا، اجرای این طرح نیاز به سرمایهگذاری حدود 180 هزار میلیارد تومان دارد که برای تأمین آن باید از منابع مختلف استفاده شود.
در ادامه، معاون وزیر جهاد کشاورزی اظهار داشت که طبق قانون برنامه هفتم توسعه، وزارت جهاد کشاورزی موظف است سالانه در حدود 100 هزار هکتار مطالعات خاکشناسی، تناسب اراضی و حاصلخیزی خاک انجام دهد. وی همچنین اعلام کرد که در دو سال گذشته، مطالعات خاکشناسی و حاصلخیزی خاک در سطح 103 هزار هکتار از اراضی کشور انجام شده است.
در سالهای 1402 و 1403، نقشههای مدیریت خاک برای 115 هزار هکتار از اراضی کشور تهیه شده است. وی با تأکید بر اهداف سنگین این برنامهها، گفت که یکی از اولویتها ساماندهی و توانمندسازی 200 آزمایشگاه خاک در کشور است. همچنین وی اشاره کرد که پروژه پایش کیفیت خاکهای کشاورزی در حال اجرا است که در آن تغییرات فیزیکی و شیمیایی خاک بررسی میشود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی، استانداردسازی کودهای کشاورزی را از دیگر وظایف این وزارتخانه دانست و افزود که وزارت جهاد کشاورزی برای شرکتهای تولیدکننده کود و ریزمغذیها استانداردهایی را تدوین کرده است. در این راستا، با همکاری سازمان تات و سازمان ملی استاندارد برای 28 کود شیمیایی، 13 کود زیستی و 9 گروه کودی دستورالعملهای ویژهای تدوین شده است.
وی در پاسخ به سوالات خبرنگاران درباره فاز دوم طرح 550 هزار هکتاری استانهای خوزستان و ایلام، گفت که این طرح برای ادامه نیازمند سرمایهگذاری داخلی و خارجی است و طبق پیشبینیها به حدود 180 هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری نیاز دارد. این مبلغ برای وزارت نیرو و بخشهای مربوطه تخصیص خواهد یافت.
در خصوص بودجه خاک در سال 1403 نیز نیازی اشاره کرد که مبلغ 165 میلیارد تومان برای این بخش در نظر گرفته شده است که نسبت به سال گذشته پنج برابر افزایش داشته است. وی همچنین تأکید کرد که صادرات خاک کشاورزی ممنوع است و هیچ گزارشی از صادرات خاک دریافت نکرده است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در مورد تعداد چاههای آب کشاورزی نیز گفت که در حال حاضر حدود 430 هزار حلقه چاه در بخش کشاورزی کشور وجود دارد و نزدیک به 230 هزار حلقه از این چاهها به صورت برقی فعالیت دارند. وی همچنین به واردات و صادرات آب مجازی از طریق واردات و صادرات محصولات کشاورزی اشاره کرد و میزان واردات آب مجازی را 35 میلیارد مترمکعب و صادرات آن را 6 میلیارد مترمکعب ذکر کرد.
نیازی در پایان اظهار داشت که با توجه به محدودیت منابع آبی، برای بهرهبرداری بهینه از این منابع، نیاز به برنامهریزی دقیق و الگوی کشت مناسب است تا بتوان از منابع آب به بهترین نحو ممکن در کشاورزی استفاده کرد.