الگوی کشت در حد حرف باقی مانده است
1. سخنان نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس پیمان فلسفی، نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس، با اشاره به واردات ۱۵ میلیارد دلاری در بخش کشاورزی، از عدم هماهنگی در اجرای الگوی کشت در کشور انتقاد کرد و گفت که الگوی کشت در مناطق مختلف رعایت نمیشود. او در همایش امنیت غذایی و کشاورزی پایدار بیان کرد که پیشرفتهای بسیاری در این حوزه پس از انقلاب حاصل شده، اما هنوز بهبودهای زیادی مورد نیاز است. فلسفی تأکید کرد که رفع این چالشها میتواند تأثیر ملموسی بر بهبود سفره مردم داشته باشد.
2. سهم بخش کشاورزی از تولید ناخالص داخلی بر اساس دادههای مرکز آمار ایران، در سال ۱۴۰۲، بخش کشاورزی سهمی معادل ۸.۳ درصد از تولید ناخالص داخلی و ۱۴.۴ درصد از اشتغال کشور داشته است. فلسفی بیان کرد که دولتها باید تلاش کنند شکاف رفاه کشاورزان را پر کنند و برنامههای حمایتی در راستای تقویت درآمد آنها تدوین کنند، بدون اینکه نیاز به افزایش قیمتها باشد.
3. مشکل واسطهها در بازار محصولات کشاورزی پیمان فلسفی اشاره کرد که در حال حاضر، سود عمده از فروش محصولات کشاورزی نصیب واسطهها میشود، زیرا کشاورزان محصولات خود را به قیمتی پایین به فروش میرسانند، اما در نهایت مصرفکنندگان هزینه بیشتری پرداخت میکنند. او بر لزوم حمایت بیشتر دولت از رفاه کشاورزان تأکید کرد.
4. اجرای ناقص الگوی کشت فلسفی اظهار کرد که باوجود تأکید بر اجرای الگوی کشت، این الگو بهطور کامل در کشور رعایت نمیشود. وی به تولید فراوان محصولات غیرضروری مثل هندوانه و سیبزمینی اشاره کرد و از طرف دیگر، به نیاز به واردات غلات اشاره نمود. فلسفی همچنین بر این باور است که توسعه کشاورزی به سه عامل اصلی از جمله سرمایهگذاری، حمایت بانکی و دسترسی به سرمایه در گردش نیاز دارد.
5. نیاز به سرمایهگذاری بیشتر در بخش کشاورزی این نماینده مجلس از سرمایهگذاری اندک در کشاورزی انتقاد کرد و گفت که در دهههای اخیر، سهم سرمایهگذاری در کشاورزی بسیار پایین بوده و باید این حوزه را تقویت کرد. او همچنین بر لزوم هماهنگی بیشتر میان بودجه سال ۱۴۰۴ و برنامه هفتم توسعه تأکید نمود.
6. رشد تولید گندم با افزایش بهرهوری مجتبی پالوج، قائممقام موسسه پژوهشهای وزارت جهاد کشاورزی، با اشاره به سیاستهای اقتصاد مقاومتی، گفت که با اجرای سیاستهای مناسب، تولید گندم در ایران بدون افزایش اراضی زیر کشت تقریباً دو برابر شده است. او افزود که بهرهوری بالاتر سبب شده تا تولید هر هکتار از ۹۰۰ کیلوگرم به ۱۶۰۰ کیلوگرم افزایش یابد.
7. هزینه بالا برای خرید تضمینی گندم حامد نجفی، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس، اظهار داشت که امسال دولت حدود ۴.۵ میلیارد دلار برای خرید تضمینی گندم هزینه کرده است. وی تأکید کرد که با بهبود بهرهوری، این هزینهها کاهش خواهد یافت. او افزود که کشورهای دیگر نیز بهمنظور تأمین امنیت غذایی خود از کشاورزی حمایت میکنند، زیرا این بخش نقش مهمی در پایداری امنیت غذایی دارد.